Zee: Een beetje pijn en Savannah Bay, 2012 - 2013

Klik op een foto om ze te vergroten

Een beetje pijn

Tekst:                               Harold Pinter

Vertaling:                          Wilbert BankRegie, concept:                 Erica van Hylckama

Scenografie:                    Bart Van Merode

Dans:                                Adriaan Luteijn

Muziekkeuze:                   Jan Peeters

Techniek:                         Hans Fokker

Spel:                                Elsie Rottiers, Jacques De Bock, Annemie Goris, Nele Van Gils

 

ZEE neemt de toeschouwer mee op een reis van eenzame verhalen. Eeuwenoude verhalen over het verlangen verlangd te worden, over liefde los van de geordende wereld met zijn conventies, remmingen en moraal, over het verlangen naar liefde ver weg van de kleinburgerlijke dagdagelijkse sleur. Liefde zo diep als de zee.

Een beetje pijn

Het banale leventje van het echtpaar Flora en Edward davert op zijn grondvesten als een luciferverkoper naast hun tuinhek post vat.Ook al spreekt deze mysterieuze figuur geen woord, zijn invloed op het koppel is onomkeerbaar en desastreus: de zinloosheid van hun kleinburgerlijk bestaan neemt definitief de overhand.

Savannah Bay

Twee vrouwen, een grootmoeder en haar kleindochter. Samen reconstrueren ze het verhaal van een andere vrouw – dochter van de ene, moeder van de andere. Haar eenzaam verhaal eindigt op de dag dat ze 17 werd en ervoor koos uit het leven te stappen. In Savannah Bay.Het is moeilijk het ware verloop van de gebeurtenissen te achterhalen – het geheugen van de grootmoeder is wankel en er zijn intussen heel wat jaren verstreken. Jaren waarin de herinneringen van de grootmoeder vervloeiden met de toneelbewerking die van de tragische feiten werd gemaakt.Marguerite Duras vertelde zelf dat het haar nooit om het verhaal en zo min mogelijk om de personages te doen was. In Savannah Bay gaat het haar om de zee waar het meisje de liefde tegenkomt, om haar jeugd, de hitte van die dagen, het witte schuim op de golven, het verlangen naar iets oeverloos en onbenoembaars dat zowel de liefde als de dood is.

Savannah Bay

Tekst:                              Marguerite Duras

Vertaling:                         Thérèse Cornips