Crashtest Ibsen (Pijler van de samenleving), 2020

Klik op een foto om ze te vergroten

Tekst:                       Joachim Robbrecht, naar Ibsen

Regie:                        Erica van Hylckama

Productie:                 Evelyne Devos

Techniek:                  Wim Sambaer, Hans Fokker

Kostuums:                 Nicole Bynens

Met:                         Annemie Goris, Cara Jacobs, Geert Goossens, Jeroen  Meylemans, Mia Van Acker, Valerie Sneyers,

                                Youri Michiels


Karsten Bernick is een vermogende ondernemer. Hij bezorgt het stadje welvaart dankzij een bloeiende werf en rederij.  De kleine burgers koesteren hun industrieel om zijn morele onkreukbaarheid en het vele goeds dat hij de stad gebracht heeft.  Maar zijn deugdzaamheid blijkt schijn.


Karsten is een overspelige echtgenoot en oplichter.  Dit ten koste van de jongere broer van zijn vrouw, Johann Tonnessen. Ook zijn huwelijk berust op een compromis.  Zijn ware liefde was Nora, hij is met Betty getrouwd vanwege haar kapitaal.


Als zijn schoonbroer Johann in gezelschap  van diens halfzuster Nora na 15 jaar terugkeren uit de VS wordt één en ander duidelijk. Karsten dreigt te worden ontmaskerd, het imperium van deze ‘pijler van de samenleving’ staat op instorten. 


De jeugd zoekt intussen zijn/haar eigen weg. Hun credo is: neem risico!  Het vermogen om vrij te kunnen denken en te kunnen zoeken naar waarheid – dat zijn de pijlers van hun samenleving.